Princess Rd. Barnsley

Princess Rd. Barnsley

Back Extension
Open Plan
80m2 / 862f2
Barnsley, United Kingdom

The owners of this typical 2-bedroom semi-detached family home in Yorkshire wanted to rethink the ground floor layout which to them felt squeezed and dark.

LIKE THIS PROJECT?
more like this

They were turned away by a few architects who thought it was too small a job. Luckily – BetterSpace came to the rescue!


We soon realised that the old floor plan was not functioning well due to limited space.

The client was unsure whether the cost of adding an extension would make financial sense due to the value of the house. We settled on exploring two alternative solutions – with and without adding an extension. For both solutions, we defined a clear list of goals to tackle the pressing issues:


Optimising the flow between the living room, kitchen, and the garden.
Combining the pantries spaces which were badly laid out
Improving the usage of the tiny patio space at the back
Adding room at the entrance to hang coats and bags
More storage space!

After reviewing both options, our client was convinced to extend the patio at the back so that it occupies the full width of the house. To keep the costs down, we recommended that the extension was kept relatively small adding only 6 SQM of floor space. It made a huge difference though and the enlarged patio would now easily host a family dining table. We designed the seating as a hollow, built-in bench perfect for toy storage.


We reduced the size of the two pantries and created a small functional guest toilet under the stairs as well as an adjacent utility/pantry room.

We created a large opening in the wall between the living room and the kitchen and between the kitchen and the dining patio. This contributed immensely and gave the space a sense of openness. It would now be possible to see the garden from the living room. Finally, we altered the wall next to the entrance and created a small niche for hanging coats and bags

MORE LIKE THIS

Hurworth Road, Darlington

Wrap around, double extension
Open Plan, Play area, Outside hosting space, 
Home office, Increase storage space,
Increase natural light
255m2 / 2744f2
London, United Kingdom

Having recently secured this dated victorian 3-storey terrace property in north london, our client was keen to make full use of the sizeable plot. 

LIKE THIS PROJECT?

With ambitious goals, we were given a free hand to use the plot to its’ potential and create a dream home for the client and his family. After locking down the size and location of the double back and wrap around extension, we created a separate home office unit at the back of the garden.

By using large windows and a skylights, we’ve made sure that there was ample natural light. Converting the attic and basement into a living spaces, we’ve made full use of every square meter. We also removed the wall separating the front two rooms on the ground floor and created a light and airy open-plan space that also encourages more interaction. Purpose built storage space was spread generously around the house as well as some personal touches chosen by the client such as a Turkish hammam style bath and a sociable cooking style kitchen area which allows for socialising the food being prepared.

more like this