Hurworth Rd. Darlington

Internal Layout
Open Plan
175m2 / 1883f2
Darlington, United Kingdom

Our client wanted her living space to allow her family to re-connect. The result showed that beauty can also be functional, giving the space a much better flow with an improved inside-outside connection.

LIKE THIS PROJECT?
more like this

When our client first contacted us, she asked for a new layout that would be light and open and allowed for better interaction between her family member as they move about the house.
She wanted to create a family space on the ground floor of her house near Darlington, UK.
Wishing to make an informed decision, the client asked us to compare a few options before the renovation started. Her goal was to open up the existing layout and turn it into a multi-functional space in which all family members could interact while cooking, watching TV or doing homework. The solution involved adding an extension while keeping enough space for a seamlessly linked hosting space in the garden.
The current layout formed a dark and narrow entrance and the living space was lacking enough storage space, so it was important to add natural light and make the new open space practical, with enough space to coats, bags, shoes and post which has been an eyesore everywhere.
In the kitchen, the client asked for a nice worktop as well as seating and dining areas.
Having presented two possible options by our designer, Chris, the client asked to combine both options, creating a formal entry and a mostly retained kitchen incorporated with a laundry area.
The utility room was combined with storage under the stairs and the powder room was made accessible via a small hallway lined with cabinets.

MORE LIKE THIS

Hurworth Road, Darlington

Wrap around, double extension
Open Plan, Play area, Outside hosting space, 
Home office, Increase storage space,
Increase natural light
255m2 / 2744f2
London, United Kingdom

Having recently secured this dated victorian 3-storey terrace property in north london, our client was keen to make full use of the sizeable plot. 

LIKE THIS PROJECT?

With ambitious goals, we were given a free hand to use the plot to its’ potential and create a dream home for the client and his family. After locking down the size and location of the double back and wrap around extension, we created a separate home office unit at the back of the garden.

By using large windows and a skylights, we’ve made sure that there was ample natural light. Converting the attic and basement into a living spaces, we’ve made full use of every square meter. We also removed the wall separating the front two rooms on the ground floor and created a light and airy open-plan space that also encourages more interaction. Purpose built storage space was spread generously around the house as well as some personal touches chosen by the client such as a Turkish hammam style bath and a sociable cooking style kitchen area which allows for socialising the food being prepared.

more like this